Důležité je mít cíl (správný, dobrý, "dobrou energii") a tím je
cesta (v našem případě dlouhá, nekonečná, neustávající… ale
výsledek pak stojí za to).
Ne cíl je cesta, ale cesta je cíl.
Důsledkem pak je vítězství, tedy zdraví a vítězství dobré
energie nad špatnou, i když, jak vidíme i z našich dějin, někdy
může být i zdánlivé…tzv. Pyrrhovo vítězství. Ovšem zdraví je
neustálý dynamický proces a křehké jak naše rodící se nová
demokracie ještě "v plénkách" a musí se neustále ošetřovat a opečovávat – prostě nic není definitivního, ale kam se síla
napře, tam se svět hne!
A recept na spokojené stáří a dlouhověkost? Žádný není, resp. je
jednoduchý (viz výše), ale na to dnešní člověk neslyší či nechce
slyšet – tož každý sám svého zdraví a štěstí strůjce…
Nemoci, na které lidstvo umírá dnes, se liší od minulosti, kdy
se umíralo na hlad, mor a souchotiny, čili na různé
nemoci
z nedostatku (jídla, tepla, hygieny, špatné epidemiologie, nadměrné fyzické
zátěže a nedostatku odpočinku apod.), tedy stav, kdy člověk
příliš brzy vyčerpal svoji
životní esenci ledvin a dostatečně ji neživil.
Když nadbytek je nedostatek ...
Dnes je situace opačná, dominují tzv. nemoci z nadbytku – 90 %
veškerých úmrtí ve stáří je zapříčiněno rakovinnými nádory,
srdečními nemocemi a cévně mozkovými příhodami. Tyto 3 hlavní
příčiny úmrtí v současné době mají i své příčiny dle TCM – jsou
rovněž 3, ale mezi sebou se mohou vzájemně různě kombinovat: 1.
Hlen TAN, 2. Blokáda krve YU XUE, 3. Vnitřní vítr NEI FENG.
Všechny tyto 3 čínské faktory jsou způsobeny nadbytkem – tedy
buď nadměrnými negativními emocemi (či sice malými, ale neustále
se opakujícími, což v důsledku vede ke stejnému efektu, tzn. k
blokádě – viz
12 zlatých pravidel duševního zdraví) či nadměrnou a
nevyváženou stravou, čemuž dnešní doba přeje dvojnásob (viz
12 stříbrných pravidel zdravého stravování
– kdo z nás takto
jí …).
Terapie dle čínské medicíny bude spočívat v rozpouštění hlenu
TAN, rozproudění blokády krve YU XUE a ve vyloučení vnitřního
větru NEI FENG.
Nejlepší je ale vždy prevence, tedy nemoci předcházet a to i
tím, že každý ví, kde má své slabé místo, jež by si měl také
náležitě ochraňovat, neboť kdo je připraven, toho nic a nikdo
nepřekvapí! Jedno takové čínské přísloví praví: Kope studnu, až
když má žízeň.
|
Potraviny, jež rozprouďují blokádu krve YU XUE,
jsou kupř.
bazalka,
celer (kořen i nať), lilek (baklažán), feferonky (i listy),
křen,
pažitka, pórek, ředkvičky, koriandr, broskve a meruňky (i jejich
jádra), hroznové víno, cukrové melouny (i pecky), kayenský pepř,
koriandr,
kurkuma,
pálivá paprika, chili,
šafrán,
zázvorové listy, žlutá hořčice, jablečný či balsamikový ocet,
semínka konopí setého
(Cannabis sativa), žralok, krabi, mořské řasy.
Potraviny, jež rozpouštějí hlen TAN,
jsou kupř. tofu (sójový sýr),
BioSlzovka – Bílá perla Východu
či
Nápoj čínských MUDRců
, kroupy, lilek (baklažán), bílá ředkev (vodnice),
celerová nať,
cibulová nať,
chřest,
česnek, kedlubny (i listy), kapusta,
růžičková kapusta,
ředkvičky
(i semínka),
pórek,
ředkev (tmavě červená),
grapefruit,
citróny, meruňky (i jádra), mandarinky (i sušená kůra),
pomeranče,
artyčoky,
bezinky, hrušky, jablka (obzvláště slupky), olivy, olivový olej
(panenský), bambusové výhonky, humr, langusta, ústřice, mořské
řasy.
Potraviny, jež vylučují vnitřní vítr NEI FENG,
jsou kupř.
BioSlzovka – Bílá perla Východu
či
Nápoj čínských MUDRců
, kroupy, kuskus, pšenice špalda (bulgur), rýže, kukuřice
(polenta), fazole adzuki, žlutý a zelený hrášek, červené sójové
boby, tofu (sójový sýr),
kedlubny,
lilek (baklažán),
řapíkatý celer,
chřest (bílý), červená řepa, květák, pažitka, dýně, cukety,
hlávkové a čínské zelí, brokolice, špenát, rajčata, hlíva
ústřičná, ananas, hrušky, jablka,
kokosový ořech,
jahody, rybíz, rozinky, černé olivy, bambusové výhonky, vlašské,
pistáciové,
kešu
a piniové ořechy,
sardinky, krabi, krevety,
losos, okoun, platýz,
chobotnice, sépie (kalamary), mušle (slávky jedlé), mořské řasy,
kachna, králík, řeřicha, bobkový list, meduňka, slunečnice,
kopřiva, tvaroh, čerstvé sýry (lučina), ovčí mléko, jogurty ovčí
a kozí, sójové a kokosové mléko, zelený čaj, kefír, podmáslí,
syrovátka.
text: MUDr. Petr Hoffmann |