|
|
|
Co léčíme - Články
o tradiční čínské medicíně - 12 stříbrných
pravidel zdravého stravování |
|
12
stříbrných pravidel zdravého stravování |
|
|
|
-
Jezte jídlo – tedy opravdové jídlo, ne průmyslově zpracované konglomeráty a
polotovary plné chemie a jim podobných ingrediencí, jež jsou
našemu organismu
"od
přírody"
(a přírodě vůbec) na
hony vzdálené jako jsou rafinované cukry (jež jsou vskutku
"rafinované"
), ztužené tuky, rafinovanou bílou mouku (neboť
"čím
je chleba bělejší, tím dříve budete na prkně"
– viz dnešní problém celosvětově rozšířené
celiakie) a
celá řada dalších moderních
"pochutin z
rafinérií…"
Prostě nečerpejte své pohonné hmoty na stejném místě jako auta!
-
Jezte živé jídlo – jídlo, které se přirozeně (a tedy rychle) kazí, neboť jen
takovéto potraviny obsahují přirozené plísně a baktérie, jež
napomáhají vyvažovat vnitřní prostředí v našem organismu
jako kupř. nepasterizované mléko (z kontejneru),
nepasterizované (kroužkové) pivo apod. Našemu vnitřnímu
prostředí v organismu jsou naprosto cizí všechny ty chemické
emulgátory, stabilizátory, aromatizancia, konzervanty a
další chemikálie.
-
Jezte jednoduché
jídlo – které obsahuje ne více než 5 složek – platí, že čím více
ingrediencí balené potraviny obsahují, tím více byly
průmyslově zpracovány.
-
Jezte rostlinné
jídlo – o tom, že rostlinné potraviny našemu tělu prospívají (na
rozdíl od dnešní nadměrné spotřeby masa), není pochyb,
obzvláště pak tzv. zelené zeleniny a hlavně luštěniny. A
navíc jsou i méně
"nasyceny
energií"
, kterou má současný
člověk přehršle, tzv. v nadbytku a která vede pak k celé
řadě civilizačních tělesných a duševních nemocí.
-
Jezte domácí jídlo – pokud se stravujete po levných restauracích a závodních
vývařovnách, vězte, že za kvalitu se platí - to jenom my,
Češi, nechceme utrácet za kvalitu na úkor kvantity – tedy
plaťte víc a jezte míň. Nelze uvařit za málo peněz hodně
muziky! V tom případě jsou nejlepší bioprodukty z ověřených
biofarem, případně úplně ideální pak z vlastní zahrádky či
dvora, vlastnoručně uvařené a
"vlastnoústně
zkonzumované"
(s dobrými lidmi, jež dotvoří tu pověstnou třešničku na dortu).
-
Jezte střídmě – v dnešní době platí více než kdy jindy aneb kdo pomalu jede,
dále dojede. Podstatu lahůdky tvoří první sousto, ne
poslední. Kdo jí méně, více vše vychutná!
-
Jezte pestře – zkuste si někdy sepsat za týden, jak fádní a omezený je náš
výběr potravin.
-
Jezte pravidelně – pouze pravidelnost, tedy i určitý řád a pořádek, a to nejen v
jídle, přináší našemu tělu pocit harmonie.
-
Jezte pomalu – jen tak máte požitek a zážitek z jídla (gurmáni Francouzi či
Italové by mohli vyprávět) a jen tak se i dostaví dříve
pocit sytosti a tedy sníme méně a cítíme se lépe. Zbytečná
je pak otázka: Najedl jsem se k prasknutí? Ale na místě je
pak věta: Utišil jsem hlad a pochutnal jsem si!
-
Jezte v dobrém rozmaru, s
dobrými přáteli a u jídelního stolu (to není tam, co stojí
počítač). Raději jezte v klidu (bez stresu) a hlavně s
dobrou náladou nezdravého buřta, než když vystresovaní
(stažení, ustrašení či ve zlosti) zdlábnete rádoby zdravou
brokolici – nemusíte hádat 2x, co je pro náš organismus
menší zlo.
-
Jezte bez extrémů
- v
případě, že občas porušíte zásady zdravé životosprávy, tak
se nic zásadního nestane, pokud je organismus dostatečně
zdravý takovýto exces vykompenzovat. Pokud však je
"posvícení"
častěji či organismus nemocný, následky se dostaví dříve či
později v podobě nemoci. Dobré je tedy po takovýchto hodech
nastolit na několik dní přísnější režim a utáhnout si
opasek.
-
Jezte a dopřejte si, neboť
požitek z jídla je jedním z důvodů, proč jíme (nejen kvůli
hladu). Takže všeho s mírou…včetně střídmosti!
|
|
A
nikdy nezapomeňte
snídat, a to správně! Ráno je
vždy zapotřebí nejprve "v kamnech zatopit, postupně rozpálit kotel,
aby kamna dobře spalovala po celý den, a pak teprve na kamnech
vařit". A tak funguje i naše zažívání: pokud k rozdělání ohně
použijeme "mokré dříví" (tzv. potraviny přinášející vlhko a
chlad jako jsou jogurty, sýry, syrové ovoce a zelenina, ovocné
džusy, zelený čaj…), nebo naopak "rozděláme ohýnek pomocí
benzínu" (tzv. potraviny přinášející oheň jako je černá káva či
alkohol), pak obojí je špatně a má na naše zažívání a celkový
chod organismu neblahý vliv. Takovým ideálním nápojem k snídani
je pak
Nápoj čínských MUDRců, který funguje jako "podpalovač Pepo". K rozdělání ohně je
zapotřebí i "suché dříví", v našem případě obilné kaše se
skořicí (kupř. jahelné, ovesné, kukuřičné, rýžové, pohankové…)
nebo teplé polévky, kupř. hovězí či zeleninové vývary. V tom
případě lze pak během dne (od 11. do 15. hodiny) pozřít i leccos
"nezdravého", aniž by nás to nějak zásadně poškodilo na zdraví
(pneumatika či mokré dříví také shoří v dobře rozdělaném
ohníčku...). |
|
Po
dobrém jídle by se člověk měl cítit lépe než před ním! |
|
text: MUDr. Petr Hoffmann |
|
|