|
|
Co léčíme - Články
o tradiční čínské medicíně - 10 blahodárných účinků zeleného
čaje |
|
10
blahodárných účinků zeleného čaje |
|
|
|
|
Podle pověsti objevil čínský čaj (čcha) Šen-nung,
"Božský zemědělec", který celý život ochutnával plané rostliny
s cílem poznat jejich účinky na organismus. Jednou, po požití
jakési jedovaté rostliny, natrhal čajové lístky, v kotlíku je
nechal přejít varem, nálev vypil a jedovaté látky se mu
vyplavily z těla. |
|
|
|
Lu Jü ve svém
známém díle "Klasická kniha o čaji" sepsaném v 8. století tvrdí,
že čaj je významným elixírem dlouhověkosti. A právě za vlády
dynastie Tchang bylo čaji přisouzeno následujících deset
blahodárných účinků:
-
Posiluje zdraví a mírní bolesti hlavy a
únavu
-
Zmírňuje účinky alkoholu
-
Tlumí pocit hladu
-
V létě ochlazuje organismus
-
Předchází malátnosti
-
Povzbuzuje mysl a zahání starosti
-
Napomáhá trávení mastných pokrmů
-
Vyplavuje z těla toxiny
-
Prodlužuje život
-
Podporuje poznání sebe sama
Z pohledu dnešní doby zelený čaj obsahuje polyfenoly, bílkoviny,
cukry, vlákninu, tuky, aminokyseliny, pektiny, kofein,
z vitamínů především C a E a vitamíny skupiny B. Nachází se
v něm celá řada minerálů a stopových prvků. Je výborným zdrojem
draslíku, vápníku, fosforu, hořčíku, sodíku, zinku, železa,
manganu a fluoru.
Mezi nejúčinnější látky s léčebným působením
patří polyfenoly, ke kterým se řadí flavonoly ( které se také
označují jako čajové katechiny), flavonoidy a fenolové kyseliny.
Protinádorové účinky má především díky antioxidačním vlastnostem
polyfenolů, vitaminu C a E. Při pravidelném pití zeleného čaje
se snižuje riziko rakoviny. Rovněž působí preventivně proti
vzniku metastáz.
Zelený čaj
zamezuje rozvoji srdečně-cévních nemocí, snižuje hladinu
krevního cukru a hladinu cholesterolu v krvi, reguluje vysoký
krevní tlak a zlepšuje propustnost a pružnost kapilár. Katechiny
v čaji kromě toho inhibují růst některých virů a bakterií,
chrání nás i před chřipkou.
Číňané a Japonci pijí takřka výhradně čaj zelený, jenž se od
tzv. černého, na který jsme zvyklí my a většina světa, liší tím,
že sklizené lístky neprocházejí fermentací. Díky tomu zůstávají
všechny výše jmenované přírodní látky, tak důležité pro člověka,
zachovány. |
|
|
Pro vychutnání a účinky zeleného čaje je důležitá správná
příprava. Převaříme vodu (pokud možno ne chlorovanou, která
výrazně ovlivní chuť čaje) a necháme ji odstát na 70°C (zhruba
10 min). Poté 1 litrem této vody přelijeme 1 g čaje. Po 3
minutách louhování čaj přecedíme v bambusovém sítku a pijeme.
Nikdy by se neměl čaj louhovat déle než 5 minut a měl by se pít
vždy čerstvý, ne např. uvařený večer a ráno popíjený. V tomto
případě má naopak škodlivé zdravotní účinky. |
|
Čaj, balzám pro tělo i duši |
|
|