Český člověk
si potěšení z jídla neodepře, což se projevuje nejen obezitou,
ale i dalšími neduhy, které jdou ruku v ruce s touto
"plíživou
nemocí Evropy". Jde o cukrovku, vysoký krevní tlak, žlučové
kameny, infarkty apod.
Sklon k obezitě mají podle čínské medicíny dva tělesné typy –
vlhka
a
horka
a vlhka
a chladu.
Oproti tomu lidé s tělesnou konstitucí
sucha
a
horka nikdy obézní
nebudou, ať sní cokoliv a v jakémkoliv množství. Jejich horko
jim umožní vše dokonale spálit a jejich sucho pak vysuší vlhké
potraviny, takže prakticky nedochází k ukládání žádných odpadů v
jejich těle. Prostě suché dřevo při dostatečném ohni dobře hoří
a spaluje se beze zbytku. Tlustí jim mohou jen tiše závidět,
obzvláště pak ti, jež se trápí všemožnými, více či spíše méně
neúspěšnými dietami a hladovkami. Aby to však v přírodě bylo
spravedlivé, tito lidé se zase potýkají s jinými nemocemi, kupř.
srdečními či cévními nemocemi, takže nikdo nepřijde zkrátka a
každý musí bojovat o své místo na slunci a své zdraví si musí
zasloužit. Z tohoto je patrno, že za obezitu nemůže být
zodpovědná samotná potrava, ale vzniká tehdy, když
určití lidé (určitého typu)
konzumují určité potraviny (určité energie a chuti).
Obézní lidé mají totiž obyčejně vlhkou konstituci, zadržují v
těle nadměrné množství vody, což vede k jejich nadváze.
Hlavním cílem při léčbě obezity je
tedy nasměrovat tělesnou konstituci otylých lidí (tj. vlhko a
chlad, vlhko a horko) na konstituci horka a sucha.
Čínská
medicína při léčbě obezity vysouší vlhko z těla čtyřmi metodami:
1.PODPORA MOČENÍ
Potraviny, jež výrazně podporují močení, aniž by přitom
zraňovaly ledviny (jako např. chemické léky diuretika, jsou malé
červené fazole adzuki, kukuřice, jáhly, sojové boby a česnek.
Podporou močení dojde k vylučování vody, a tedy i k úbytku vlhka
a následně i hmotnosti. Někteří lidé se mylně domnívají, že čím
více jedí, tím více přibývají na váze. Dle čínské medicíny však
to záleží na tom, jaký jste typ a
co jíte. Kupř. čím více jíte malých červených fazolí
adzuki, tím větší máte šanci, že nebude přibývat na váze. Z toho
vyplývá, že tyto fazole by neměli jíst lidé hubení a malé děti,
jinak při jejich dlouhodobé konzumaci zhubnou. Západní
kvantitativní pohled (kalorický) v tomto případě selhává, neboť
100 g těchto červených fazolí má stejně kalorií jako kupř.
biftek. Zásadní rozdíl je v tom, co fazole a biftek umějí v těle
udělat, ne v tom, kolik kalorií každý z nich obsahuje. Červené
fazole podporují vylučování moči a vysušují tělo, kdežto biftek
tyto vlastnosti postrádá.
2.VYSUŠOVÁNÍ
TEKUTIN Z TĚLESNÝCH TKÁNÍ
Potraviny, jež vysušují
tělo, jsou hlavně slzovka,
hyacintové fazole a
bob obecný
(koňský) zvaný dlouhatec. Jedná se o aromatické potraviny,
jež do sebe vstřebávají vodu, takže zastavují třeba i průjem.
Extrémně do sebe nasávají z tělesných tkání vodu, která je pak
vylučována močí. Tyto speciální potraviny se u nás nepěstují,
ale dováží se kupř.
BioSlzovka - Bílá perla
východu.
Tyto dvě
metody léčby jsou univerzální pro oba typy obezit (vlhko/chlad a
vlhko/horko), protože všeobecně vylučují vlhko. V případě vlhka
a horka pak následuje další metoda k ochlazení horka, aby se
usnadnil průchod vody.
3. OCHLAZENÍ TĚLA PODPOŘÍ
VYLOUČENÍ VLHKA (TYP VLHKO/HORKO – SHI/RE)
Potraviny, jež ochlazují tělo, jsou fazole mungo a
cuketa. Tyto potraviny nejen zřetelně ochlazují organizmus, ale
fazole mungo mají navíc detoxifikační, lidově řečeno krev
čistící účinek na naše tělo, takže jsou nápomocny i při léčbě
kožních zánětů, ekzémů či vnitřních zánětů u této konstituce
vlhka/horka. Strategie je ochladit tělo a umožnit tak vodě
odtéci.
4. OHŘÁTÍ TĚLA PODPOŘÍ VYLUČOVÁNÍ
VLHKA (TYP VLHKO/CHLAD – SHI/HAN)
Potraviny, jež zahřívají tělo a mají pronikavou,
sladkou chuť, jsou čerstvý zázvor a mletá skořice (ne však
skořicový cukr!). Tyto potraviny mají horkou či teplou energii a
ostrou sladkou chuť. Horká nebo teplá energie zahřívá tělo, jež
poté odpařuje vlhko, ostrá chuť vyvolává pocení, jež odvádí
vlhko a sladká chuť podporuje vylučování moči. To vše splňuje
větvička skořice. Rovněž čerstvý zázvor zahřívá tělo a odvádí
vlhko pocením. Cílem je zahřát tělo tak, že voda začne z těla
odtékat buď ve formě moče či ve formě potu.
Léčba obezity
z hlediska čínské medicíny se naprosto liší od západní medicíny.
Čínská medicína vždycky nejprve určí konstituční typ obezity
(vlhko/horko či vlhko/chlad) a podle toho nastaví léčbu. Léčbou
se rozumí komplexní přístup, který používá všechny metody (v
našem případě tři metody) současně, a to přirozenými způsoby a
prostředky, tj. pomocí stravy a bylinných směsí.
Západní
medicína se zaměřuje v léčbě (myšleno tím chemickými léky) pouze
na jeden okruh, a to nemůže nikdy vést k trvalému úspěchu.
Ostatně jsou známy spousty
"zázračných" koktejlů, prášků a diet,
po jejichž skončení opět dochází k doplnění nežádoucích kil,
někdy ještě více než předtím. Rovněž i použité prostředky jsou
nepřirozené a různým způsobem zatěžují organizmus, kupř.
diuretika (močopudné léky) podle názoru čínské medicíny oslabují
jang ledvin. Naproti tomu fazole adzuki naopak ledviny posilují.
Obdobně západní metoda
"čerpadla" je náročnější na elektřinu,
amortizaci a údržbu, než je tomu u
"přirozeného odtoku vody
samospádem", jež používá čínská medicína. |
Z tabulky
vyplývá, že 1. a 2. metoda je společná pro oba typy vlhka/horka
a vlhka/chladu, neboť odstraňuje vlhko z organizmu.
K těmto metodám se pak u typu vlhka/horka přidává 3. metoda na
odstranění horka a vlhka.
Bylinné směsi:
Zastavení toku Žluté řeky
+ Hostina pěti chutí
U typu vlhka/chladu se ke dvěma prvním metodám přidává 4. metoda
na odstranění chladu a vlhka.
Zastavení toku Žluté řeky
+
Tanečnice hruškové zahrady
Následující
potraviny mohou konzumovat podle libosti obě skupiny: lilek,
dýně, fazole mungo, fazole adzuki (malé červené fazole),
hroznové víno, jáhly, kroupy, meruňky, mladé hříbky, okurky,
olivy, pšenice, špalda, pšeničné otruby, planá jablka, mladé
listy ředkvičky, sezamový olej, švestky, špenát, kachní vejce.
|
Úprava
stravovacích návyků dle principů TCM není pouze o zhubnutí (jak
by se někomu mohlo zpočátku mylně zdát) a dočasném upravení váhy
do plavek. Je to běh na dlouhou trať, a to od nejútlejšího mládí
až po spokojené a zdravé stáří. Je to hlavně o tom, jak nalézt
pro naše tělo ideální a optimální stravovací vyváženost, jež
umožňuje rozehrát na pěti strunách (symbolicky odpovídajícím
pěti čínským prvkům) dokonalou harmonii chutí a energií. A ta
symfonie pak stojí za to! Je třeba někdy i probořit zakořeněné
mýty a staré zvyky, jež si neseme z mládí po celý život s sebou,
kupř. v některých rodinách se ráno snídá nedostatečně nebo vůbec
a hlavní jídelní orgie nastávají pak ve večerních hodinách po
příchodu všech členů rodiny domů. Úprava stravovacích zvyklostí,
výběru potravin a zhubnutí je pak jakousi maturitou silné vůle,
avšak udržení si optimální váhy a kvalitního zdraví – to je
vskutku vysoká škola zdravého způsobu života, úspěšně zakončená
státnicemi.
Chce to opravdu jen trochu dobré vůle, pevné předsevzetí s
vytrvalostí, houževnatostí a trpělivostí. Když člověk opravdu
chce něco dokázat, musí pro to také něco udělat a úspěch se
nakonec dostaví. Nikdy se obézní člověk necítí tak dobře, než
když zhubne a má zase chuť do života. Ostatně vyzkoušejte to na
vlastní kůži a na vlastním těle, je to jen na vás a ve vašich
rukou, ústech a hlavě!
Nezapomeňte však, že pouhé pojídání fazolí a bobů spolu s
užíváním čínských bylinných směsí samo o sobě nestačí; vždy je
zapotřebí celkové změny životosprávy – více pohybu (ideální je
kupř. každodenní plavání), méně stresu a ještě méně jídla.
Dlouholeté zkušenosti starých Číňanů v této oblasti jen
potvrzují, že jednoduché principy se osvědčily a jsou funkční i
dnes. Žádné tabulky ani návody vám nikdy přesně neřeknou, co je
pro vás opravdu dobré. Na to si musí každý přijít sám a toho je
schopno jenom vaše tělo, které je zároveň i největší a
nejúžasnější metabolická laboratoř světa, plná nekonečných
pochodů.
Naučte se proto naslouchat svému tělu, sami sobě, svému
vnitřnímu
"já" a poznáte tak, co vám prospívá a co opravdu
potřebujete. A čínská medicína vám při tom může pomoci.
text.MUDr.Petr
Hoffmann |