MUDr.Martin Müller
ordinace Tradiční Čínské Medicíny


www.nextlife.cz                                       


 
     
Home
Ordinace
Léčebné metody
Co léčíme
Ceník
Kontakt
Mapa stránek
Partneři-odkazy
 
     

Kdo jí střídmě,
vychutná,
kdo se přejídá,
trpí.
                   ( z Číny )

 
 
KONTAKT

MUDr.Martin Müller
Váňova 3225
272 01 Kladno
mobil: +420 774 732 258
www.nextlife.cz

 
     
Léčebné metody - Čínský systém léčby potravinami - čínská dietetika

Čínský systém léčby potravinami - čínská dietetika
 

Pro Číňany je dlouhověkost největším požehnáním života. Číňané věří, že nejdůležitější povinností každého muže a ženy je celý život rozvíjet zdraví a dobrou fyzickou kondici. Z tohoto přesvědčení se vyvinul rozsáhlý systém, který usiluje o zachování zdraví pomocí cvičení, odpočinku, zdravých životních návyků, včasné diagnozy v případě onemocnění, ale hlavně pomocí stravování.

 

 

 

 

Jídlo jako lék

 
 
 

V Číně neexistuje jasná hranice mezi jídlem a lékem - podle Číňanů většina onemocnění může být léčena správně zvolenou stravou a tato zdravá vyvážená strava je klíčem k dlouhému a zdravému životu.

 
 
 

Číňané během 5000 let sestavili seznam léčivých potravin, jež jsou součástí velice chutné kuchyně, která je snadno připravitelná a neuvěřitelně prospěšná pro naše zdraví. Tato kuchyně má jen málo společného s jídly na jídelníčku našich restaurací a t.č. atraktivních fastfoodů.

Tajemství, které Číňané znají již po mnoho století, zbytek světa teprve odhaluje: je o tom, že obyčejné potraviny v sobě skrývají mocnou sílu léčit. Čínský systém léčby potravinami odkrývá fascinující a prokázaný způsob využití léčebných vlastností potravin cestou pochopení jejich chutí, energií, účinků a pohybů.

Pomocí čínského systému léčby potravinami máme možnost vnést do našeho života více harmonie a zdraví pomocí nejúčinnějšího a  nejpřirozenějšího způsobu prevence ze všech, tj. potravinami, které jíme každý den!

Postoj Číňanů k jídlu vyjadřuje jejich nejběžnější pozdrav: "Už jste jedl?". Jídlo je od nepaměti základem čínské kultury, doba podávání jídla vrcholem dne, a i přesto moderní výzkum potvrzuje, že ve srovnání se západními národy jsou Číňané štíhlejší a mají lepší tělesnou kondici. Klíčem k jejich tajemství jsou jednoduché a rozumné zásady stravování. Jídlo považují za výživu a lék-nikoli za zdroj nechtěných kalorií.

Existují dva základní rozdíly mezi čínskou a západní dietetikou. Především se západní dietetika chápe téměř výhradně jako dieta, jejímž cílem je snížení hmotnosti. Čínská dietetika je zaměřena nejen na pomoc ke snížení hmotnosti, ale slouží hlavně k léčení mnoha zdravotních potíží. Druhý rozdíl mezi čínskou a západní dietetikou je ten, že v západním pojetí na potraviny pohlížíme z hlediska cukrů, tuků, bílkovin, kalorií, vitamínů a podílu jiných výživných látek, ale v čínském dietetickém systému hodnotíme potraviny z hlediska jejich pěti chutí, energií, směru  pohybu a všeobecných vlastností a účinků na organismus.

 

Individuálně vyvážená strava musí zohledňovat fyzickou konstituci každého člověka. V čínské dietetice existuje několik rozdílných typů fyzické konstituce: horká, studená, suchá, vlhká, nedostatečná a nadměrná. Lidé s rozdílnými typy fyzické konstituce by měli používat odlišný druh individuálně vyvážené stravy. Dále by se mělo při tvorbě individuálního jídelníčku přihlížet kromě již zmíněné fyzické konstituce i k ročnímu období, v jakém se právě nacházíme a k "obrazu" nemoci, který by měl hlavní měrou ovlivňovat vlastní složení jídelníčku "ušitého na míru".

Strava s ohledem na roční období by měla být následující:

Na jaře, kdy vládne prvek dřeva, směřuje energie přírody vzhůru. Strava by měla být nejlehčí v roce. Játrům, jejichž elementem je právě dřevo, pomáhá v tomto období sladká a pikantní chuť, kyselá chuť je vyživuje. Je dobré omezit příjem slaných a tučných potravin. Jídlo se má vařit kratší dobu. Mezi doporučené potraviny patří mátový čaj s medem, čerstvé rašící výhonky, řeřicha, vojtěška, cibule, zázvor, křen.

V létě je dobré jíst pestrobarevně a zařadit do jídelníčku syrovou zeleninu. Omezujeme tuky a sůl. Nedoporučuje se ochlazování ledovými nápoji, výrazně se tím oslabuje slezina. Naopak se má pít zelený čaj nebo teplá voda. Jíst by se měly obilniny a luštěniny, listový salát, špenát a červená řepa. Z koření je doporučené oregano a muškát.

V čínské dietetice, jakož i v celé staré čínské filozofii patří mezi roční období i tzv. pozdní léto. V této době přechází jang v jin. Patří elementu země a orgánu slezině. Slezina nemá ráda vlhko, vyhýbáme se proto mléčným výrobkům z kravského mléka. Naopak slezinu a celý střední zářič dobře podpoříme konzumací kukuřice, rýže, brambor a jáhel. Dále se doporučuje mrkev, zelí a také tofu.

Na podzim se čchi stahuje dovnitř a dolů. Vzhledem k vytváření zásob na zimu je dobré zařadit potraviny bohatší na čchi. Abychom se vyhnuly převaze sucha v organizmu, jíme více houby, ořechy a semena. Doporučuje se nakládaná zelenina, kroupy, jáhly a rýže. Je dobré delší vaření jídla.

Zima je obdobím klidu, meditace a rozjímání. Mělo by se chodit brzy spát. Nedoporučují se ostrá a kořeněná jídla, která vytahují jang na povrch. Naopak se doporučují potraviny podporující jin, tedy hořké a slané. Hodně obilí, polévky, sušená a nakládaná zelenina a ovoce. Na podporu jangu (prohřátí organizmu) se doporučená strava obohatí kořením, jako je hřebíček, fenykl, zázvor, anýz a skořice.

Každá potravina má stejně jako každá bylina svou povahu, chuť a tropismus. Podle toho volíme vhodné potraviny v souvislosti s obrazem nemoci, který potřebujeme obrátit směrem ke zdraví. Postup je velice podobný, jako při sestavování bylinné směsi.
 

 
 

Náš jídelníček by měl být jedním z prostředků, které by nás měly před nemocemi ochránit. Výběr vhodných potravin, jejich promyšlená kombinace a dodržení dalších zásad správného a zdravého stravování, jsou prvním krokem ke zdraví. Tradiční čínská medicína není jen uměním léčit, ale také uměním žít v souladu se zákony přírody. A znalost principů stravování dle TCM nás k tomuto umění o kousek přibližuje.

 
 
 

10 blahodárných účinků zeleného čaje

 
Podle pověsti objevil čínský čaj (čcha) Šen-nung, "Božský zemědělec", který celý život ochutnával plané rostliny s cílem poznat jejich účinky na organismus. Jednou, po požití jakési jedovaté rostliny, natrhal čajové lístky, v kotlíku je nechal přejít varem, nálev vypil a jedovaté látky se mu vyplavily z těla.
 

 

Lu Jü ve svém známém díle "Klasická kniha o čaji" sepsaném v 8. století tvrdí, že čaj je významným elixírem dlouhověkosti. A právě za vlády dynastie Tchang bylo čaji přisouzeno následujících deset blahodárných účinků:
 

  1. Posiluje zdraví a mírní bolesti hlavy a únavu

  2. Zmírňuje účinky alkoholu

  3. Tlumí pocit hladu

  4. V létě ochlazuje organismus

  5. Předchází malátnosti

  6. Povzbuzuje mysl a zahání starosti

  7. Napomáhá trávení mastných pokrmů

  8. Vyplavuje z těla toxiny

  9. Prodlužuje život

  10. Podporuje poznání sebe sama


Z pohledu dnešní doby zelený čaj obsahuje polyfenoly, bílkoviny, cukry, vlákninu, tuky, aminokyseliny, pektiny, kofein, z vitamínů především C a E a vitamíny skupiny B. Nachází se v něm celá řada minerálů a stopových prvků. Je výborným zdrojem draslíku, vápníku, fosforu, hořčíku, sodíku, zinku, železa, manganu a fluoru.

Mezi nejúčinnější látky s léčebným působením patří polyfenoly, ke kterým se řadí flavonoly ( které se také označují jako čajové katechiny), flavonoidy a fenolové kyseliny. Protinádorové účinky má především díky antioxidačním vlastnostem polyfenolů, vitaminu C a E. Při pravidelném pití zeleného čaje se snižuje riziko rakoviny. Rovněž působí preventivně proti vzniku metastáz.

Zelený čaj zamezuje rozvoji srdečně-cévních nemocí, snižuje hladinu krevního cukru a hladinu cholesterolu v krvi, reguluje vysoký krevní tlak a zlepšuje propustnost a pružnost kapilár. Katechiny v čaji kromě toho inhibují růst některých virů a bakterií, chrání nás i před chřipkou.

Číňané a Japonci pijí takřka výhradně čaj zelený, jenž se od tzv. černého, na který jsme zvyklí my a většina světa, liší tím, že sklizené lístky neprocházejí fermentací. Díky tomu zůstávají všechny výše jmenované přírodní látky, tak důležité pro člověka, zachovány.

 



Pro vychutnání a účinky zeleného čaje je důležitá správná příprava. Převaříme vodu (pokud možno ne chlorovanou, která výrazně ovlivní chuť čaje) a necháme ji odstát na 70°C (zhruba 10 min). Poté 1 litrem této vody přelijeme 1 g čaje. Po 3 minutách louhování čaj přecedíme v bambusovém sítku a pijeme. Nikdy by se neměl čaj louhovat déle než 5 minut a měl by se pít vždy čerstvý, ne např. uvařený večer a ráno popíjený. V tomto případě má naopak škodlivé zdravotní účinky.

 
 
Základní stravovací rady a návyky z pohledu reality dnešní doby

Pestrá a vyvážená strava podle starých čínských zásad je pro velkou většinu lidí dnes už jenom zbožné přání.

Jídlo bychom si měli připravovat sami z čerstvých potravin jednoduchými a šetrnými metodami vaření a bezprostředně před konzumací. Jako hlavní potraviny používat ovoce, zeleninu, saláty, klíčky, byliny, ořechy, semena a olej lisovaný za studena. Dále jsou vhodné v menším množství obilniny, luštěniny, koření, sladká smetana a máslo.

Nedoporučují se potraviny vyrobené různými průmyslovými procesy, jako jsou bílá mouka, loupaná rýže, cukr, škrob, rafinované oleje nebo takzvané sójové maso. Měli bychom se vyhýbat všem konzervovaným produktům, mezi něž patří ovocné, zeleninové, salámové a rybí konzervy, všem polotovarům, sladidlům, vitamínům a  kořenícím prostředkům. Mléko a mléčné produkty se stávají pro mnohé z nás těžce stravitelnými a jsou příčinou takzvaného zahlenění organismu. Úprava mléka sterilizací, pasterizací a podobnými nepřirozenými procesy zcela mění jeho kvalitu a přínos pro organismus.

V současné době velkou nadějí pro dlouhé seznamy stabilizátorů, barviv, konzervantů, zahušťovadel, sladidel, regulátorů kyselosti, tj. všech "éček",které jsou zatím beztrestně používány v potravinách, je ekologické zemědělství produkující biopotraviny.

Mezi hlavní přednosti biopotravin patří:

 
 
 

ekofarmáři nepoužívají umělá hnojiva a pesticidy - v ČR je povoleno 300 chemických pesticidů

chovaná zvířata žijí v přirozených podmínkách – maso a mléko z hospodářských zvířat neobsahuje zbytky antibiotik a léků          

biopotraviny neobsahují geneticky modifikované organismy

biopotraviny neobsahují syntetické přídatné látky - "éčka", ztužený tuk, umělá sladidla, ochucovadla, glutaman sodný, barviva, atd.

biopotraviny obsahují více antioxidantů

biopotraviny obsahují více vitamínů, minerálních látek, enzymů a dalších živin

biopotraviny chutnají opravdověji

biopotraviny jsou výživnější
 

 

Biopotraviny berme jako součást zdravého životního stylu s možností využití v čínském systému léčby potravinami.

 

 

© 2012   MUDr. Martin Müller - ordinace TCM